Zo maak je jouw eigen hoofdbord

Zo maak je jouw eigen hoofdbord

Wanneer je geen hoofdbord voor je bed hebt en dit graag wilt dan kun je deze natuurlijk los aanschaffen. Echter is dit vaak best prijzig en niet altijd wat je voor ogen hebt. Terwijl je een hoofdbord eigenlijk best gemakkelijk en voordelig zelf kunt maken! In deze blog lees je wat tips om mee te beginnen.

Een sterke basis van hout

Voor de basis van een hoofdbord zou je hout kunnen nemen. Wanneer je een lichtgewicht gestoffeerd hoofdbord wilt dan zou je bijvoorbeeld spaan- of MDF kunnen nemen. Dit zijn houten platen die door een fijne houtvezels makkelijk te bewerken zijn. Voor een mooie afwerkingen zou je twee platen aan elkaar kunnen maken met smalle balken in het midden. Hiermee maak je eigenlijk een dikker hoofdbord maar met wat ruimte tussen de twee platen in. Vervolgens kun je met een stof naar keuzen de platen afdekken door deze over de platen te spannen en vast te nieten. Ook kun je dit soort platen op een creatieve manier bewerken door het bijvoorbeeld een bepaalde print op te maken.

Een sterkere houtsoort voor het maken van een hoofdbord is vurenhout. Vurenhout is in Nederland de bekendste houtsoort. Het wordt dan ook veel gebruikt in de meubelindustrie omdat het een makkelijk te bewerken houtsoort is terwijl het wel sterk en duurzaam hout is. Wanneer je bijvoorbeeld juist de houtkleur wilt gebruiken voor je hoofdbord, dan is vurenhout een goed keus. Vurenhout is van zichzelf lichtkleurig, meestal crémeachtig. Na verloop van tijd wordt het hout wat donkerder. 

Door enkele vurenhouten planken aan elkaar vast te maken heb je al gauw een heel leuk effect. Hout geeft direct een knusse sfeer. Je kunt er vervolgens kleine leeslampen aan vast monteren of er een plankje aan vast maken om het helemaal af te maken.

De houten planken en platen bestel je gemakeklijk op maat online bij verschillende boutmarkten en groothandels, dus je hoeft eigenlijk alleen te weten hoe groot je jouw hoofdbord wilt hebben. Bestel wel altijd iets meer hout dan je volgens jouw metingen nodig hebt, dan weet je in ieder geval zeker dat je voldoende hout hebt. 

Bewerkingen met gaas

Een andere simpele manier om direct een uniek hoofdbord te maken is door een stuk gaas te gebruiken. Bij de meeste bouwmarkten kun je ook gaas met grote ruiten of juist kleine ruiten bestellen. Je kunt hier vervolgens ook weer alle kanten mee op. Zo kan het leuk zijn om foto’s aan het gaas te maken, of je kunt touw wikkelen in een bepaald patroon om weer een ander effect te krijgen.

Een andere gaas variant is het gebruik van rietgaas of webbing. Dit is een wat zachter materiaal en dit zou je moeten spannen met dunnere houten balkjes. Een budget alternatief is om rieten tuinomheining te gebruiken. Ook dit zou je weer kunnen bevestigingen aan een spaanplaat voor meer stevigheid. Er zijn dus heel wat mogelijkheden met eigenlijk enkele materialen!

Hopelijk heeft deze blog jullie wat inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan.


Reageren is niet mogelijk.