Zelf tegels leggen voor beginners: alles wat je moet weten

Zelf tegels leggen voor beginners: alles wat je moet weten

Heb jij altijd al tegels willen leggen, maar weet je niet precies hoe je moest beginnen? No problem, want met de juiste kennis en gereedschappen kun je gemakkelijk zelf tegels leggen in je huis. Volg dit stappenplan voor het zelf leggen van je tegels.

Bezint eer ge begint…

Het leggen van tegels kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en de juiste tools is het een leuke en bevredigende klus die je zelf kunt uitvoeren. Voordat je begint met het leggen van tegels, is het belangrijk om de juiste materialen te verzamelen. Zorg ervoor dat je tegels, lijm, kit en een notenhouten houten stok hebt. Als je deze materialen hebt verzameld, kun je beginnen met het voorbereiden van de ondergrond. Maak de ondergrond stof- en vuilvrij en zorg ervoor dat hij vlak is.

Nu kun je beginnen met het leggen van de tegels. Begin bij de hoek van de kamer en werk je naar het midden toe. Gebruik de notenhouten houten stok om de tegels op hun plaats te houden terwijl je ze aanbrengt. Zorg ervoor dat je voldoende lijm gebruikt om de tegels op hun plaats te houden, maar zorg ervoor dat je niet te veel gebruikt, want dit kan leiden tot een ongelijkmatige vloer. Als je klaar bent met het leggen van de tegels, laat je de lijm drogen volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Afwerken doe je zo

Zodra de lijm is opgedroogd kun je verder gaan met het afwerken van de vloer. Gebruik kit om de voegen tussen de tegels te vullen en zorg ervoor dat je voldoende kit gebruikt om alle naden te vullen. Als je klaar bent met kiten, kun je de vloer afwerken met een sealer of was om de tegels te beschermen en om ervoor te zorgen dat ze makkelijk te onderhouden zijn.

Als je deze stappen volgt, kun je gemakkelijk zelf tegels leggen in je huis in plaats van uitbesteden. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen en om zorgvuldig te werken om ervoor te zorgen dat je een mooie en duurzame vloer krijgt. Als je nog nooit tegels hebt gelegd, is het aan te raden om een professioneel te raadplegen voordat je begint om ervoor te zorgen dat je de juiste materialen en technieken gebruikt. Maar als je de juiste voorbereidingen treft en het werk zorgvuldig uitvoert, kun je met trots zeggen dat je zelf tegels hebt gelegd in je huis.

5 tips voor zelf tegelen

  1. Maak gebruik van een waterpas om ervoor te zorgen dat je tegels op een vlakke ondergrond worden gelegd.
  2. Gebruik een scherp mes om tegels op maat te snijden en om nauwkeurig te kunnen werken.
  3. Gebruik een tegellijm met een lange open tijd om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om de tegels op hun plaats te leggen.
  4. Gebruik een rubberen hamer om de tegels op hun plaats te slaan en om ervoor te zorgen dat ze stevig vast zitten.
  5. Gebruik een vochtig doekje om overtollige lijm en kit te verwijderen voordat deze opdroogt. Dit zorgt ervoor dat de vloer er netjes uitziet en dat je gemakkelijk de naden tussen de tegels kunt afwerken.
Reageren is niet mogelijk.