Zelf aan de slag met hout

Zelf aan de slag met hout

Een metaalbewerker zei ooit tegen mij; ik heb zelf van hout een plantentafeltje gemaakt, en ik heb daar veel eer van. Beter is het niet uit te drukken. Hout in en om het huis is rustiek, mooi, en kan heel duurzaam zijn. En inderdaad, iets van hout maken, daar heb je veel eer van.

Soorten

Er zijn veel houtsoorten en allen hebben voor- en nadelen. Om te figuurzagen is triplex van de berk ideaal want dat splintert amper. Het zachte vuren- en grenenhout is makkelijk te bewerken, en met hardhout kun je iets maken voor het leven. Vooral met teak zijn dingen te maken die zonder enige nabewerking levenslang meegaan. Houtsoorten hebben ook nadelen; bijvoorbeeld beukenhout is heel mooi maar blijft werken. Anderzijds; hout is sterk genoeg om een hele constructie te bouwen. Denk aan houtskeletbouw, een blokhut, maar ook aan een boot. Hout verslijt zomaar niet, denk aan een parketvloer. En hout kan extreem lang krachten verdragen, denk aan de eikenhouten balken in een eeuwenoude molen. Hierdoor is het van belang om voordat je iets gaat maken dat je eerst uitzoekt welke houtsoort je gaat gebruiken. Natuurlijk kan je ook kiezen voor hout op maat. Het komt voor dat iemand een prachtige pergola voor in de tuin heeft gemaakt, maar dat die al in enkele jaren tijd gaat rotten. De pergola is dan enkel nog geschikt voor de open haard, en dit puur en alleen vanwege de verkeerde materiaalkeuze.

Klein beginnen

Met weinig en relatief goedkoop gereedschap zijn leuke houten werkstukjes voor in huis te maken. En met weinig en goedkoop gereedschap denk ik aan een duimstok met potlood, een hamer, zaag, booromslag met spiraal- en speedboren, winkelhaak, schaaf, wat beitels en een wetsteen om de beitels scherp te maken. En dan nog iets van een werkbankje. Iets duurder is een decoupeerzaag en boormachine. Maar een boormachine is meestal al aanwezig; de booromslag hoeft dan niet aangekocht te worden. En dan via internet een leuk werkstukje zoeken. Een handig bordje waar je sleutels aan kan hangen, een kistje waarin de aardappels geschild kunnen worden, of een plank met schuine pinnen waar koffiemokken aan gehangen kunnen worden. Tal van leuke makkelijke werkstukjes staan online en allen zijn met een schaaf, schuurpapiertje, en verf net zo mooi te krijgen als je zelf wil. En aangezien de werkstukjes voor binnenshuis zijn, ben je vrijer in de materiaalkeuze. Anders wordt dat als je voor een vogelhuisje of voederplateau kiest; dat hangt of staat buiten in de regen, dat moet bijvoorbeeld goed in de lak zitten om het hout te beschermen.

Groter

Na de kleine werkstukjes kun je de tuin zo mooi maken met hout. Geïmpregneerd hout is heel goed te gebruiken en zeer duurzaam. Het hoeft niet gelakt te worden om het te beschermen tegen rotten. En ook daarin zijn tal van voorbeelden online te vinden. Ikzelf heb eens een houten terras gemaakt van geïmpregneerde planken met daar omheen bielzen; ik had een prachtige rustieke tuin.

Bron: www.renovatienieuws.nl

Reageren is niet mogelijk.