Woning verkocht met verlies, hoe financier ik de restschuld?

Woning verkocht met verlies, hoe financier ik de restschuld?

Het kan zomaar voorkomen dat je je woning moet verkopen. Omdat je de hypotheek niet meer kunt opbrengen bijvoorbeeld, of omdat je kleiner moet gaan wonen. Als je woning minder waard is geworden, dan kan het zijn dat je je woning moet verkopen met verlies. Er ontstaat dan een restschuld. Hoe kun je die restschuld financieren? Kun je het meefinancieren in een nieuwe hypotheek of moet je er een lening voor afsluiten? We leggen het aan je uit in dit artikel.

Geld lenen voor een restschuld

Er zijn allerlei manieren te bedenken waarop een schuld kan ontstaan. Mensen die hun woning onverhoopt moeten verkopen met verlies, houden dan een restschuld over. De verkoop van het huis brengt dan minder geld op dan de openstaande hypotheek. Het verschil tussen deze twee bedragen noemt men een restschuld.

Je mag je huis niet zomaar met verlies verkopen. Als verkoper heb je hiervoor toestemming nodig van je hypotheekverstrekker. Als je een hypotheek afsluit, leg je in een contract vast dat de hypotheek in zijn geheel afgelost wordt als het huis verkocht wordt. Wanneer dit niet lukt, dan is er een groter risico voor de bank. Het is namelijk niet zeker dat de restschuld in zijn geheel afgelost kan worden.

Het aflossen van de restschuld

Het maakt niet uit wat voor schuld je hebt; een schuld moet altijd worden terugbetaald. Dus ook als er een restschuld overblijft bij de verkoop van je woning. Het kan soms mogelijk zijn om de restschuld in een nieuwe hypotheek mee te financieren. Dit lukt uiteraard alleen wanneer je een nieuwe woning koopt. Ben je niet van plan om een nieuwe woning te kopen, of lukt het niet om de restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek, dan moet er een andere manier verzonnen worden om geld te lenen en de restschuld af te lossen. Je kunt er dan voor kiezen om een lening af te sluiten.

Wat is de looptijd voor het afbetalen van een restschuld?

Als je een lening afsluit om je restschuld af te lossen, dan is de looptijd afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is de hoogte van de maandlast van de lening belangrijk. Je wilt natuurlijk de lening zo snel mogelijk afgelost hebben. Als je het maandbedrag zo hoog mogelijk instelt, dan is de restschuld zo afgelost. Maar dit moet wel passen binnen je financiƫle situatie, zodat de te hoge maandlast niet voor andere financiƫle problemen gaat zorgen.

Daarnaast is natuurlijk de hoogte van de restschuld een belangrijke factor. Dit bedrag verschilt per situatie. Moet er een groot bedrag afgelost worden, dan is de looptijd natuurlijk langer dan wanneer er een klein bedrag afgelost moet worden.
Ook de hoogte van de leenrente is bepalend voor de looptijd van de lening. Het maandbedrag bestaat namelijk uit een gedeelte rente en een gedeelte openstaande schuld. Blijft er hier iets van over, dan gaat dit naar de aflossing. Is de hoogte van de leenrente hoog, dan duurt het langer voordat de restschuld afbetaald is.

Reageren is niet mogelijk.