Werken met een minigraver: dit moet je weten

Werken met een minigraver: dit moet je weten

Er zijn veel redenen waarom een minigraver kopen op PonCompact.nl een goed idee is. Je koopt een kleine en krachtige graafmachine. Zo kan je in de kleine ruimte gewoon goed ermee werken. Ook de wendbaarheid is van groot belang. Dat de minigraver ook nog eens in verschillende maten te krijgen is, speelt ook mee. Gemiddeld is een machine 1.55 meter breed en is de bakafmeting 30 tot 60 centimeter. Er zijn kleine formaten van 800 kilogram die 70 centimeter breed zijn.

De voordelen van een minigraver

Een minigraver heeft de nodig voordelen te bieden ten opzichte van de grotere modellen. Zo is deze beter inzetbaar omdat deze kleiner en lichter is. Bovendien kan je de minigraafmachine gemakkelijker vervoeren. De bodem zal ook minder snel beschadigd raken bij gebruik. Het is ook nog eens zo dat de besturing relatief gemakkelijk is. Ze gaan langer mee omdat het werk dat ermee gedaan wordt vaak net wat minder zwaar is. Bovendien is de machine voordeliger in aanschaf. Het is gemakkelijk om er kleine gaten en greppels mee te graven. Ook vijvers en zwembaden en ander werk in kleinere tuinen is mogelijk. Daarnaast zet je hem bij klein reparatie- of sloopwerk.

Het werken met een minigraver

Het is voor een minigraver zo dat het een krachtige machine is. Daardoor wordt volgens de Arbowet als een gevaarlijk voertuig gezien. Wanneer je deze dus wilt besturen, dan kan je dat niet zomaar doen. Je moet lessen volgen en een certificaat halen om dit te doen. Het is namelijk wel zo dat een minigraver nog flink wat schade kan aanrichten. Het is zeker zo dat de bestuurder de nodige vaardigheden moet hebben. 

Niet alleen verplicht bij professioneel gebruik van minigravers

Het is ook belangrijk dat het certificaat zowel voor professionals als particulieren geldt. Dit is echter lang niet voor iedereen even goed duidelijk. De cursus leert je vooral hoe het met de risico’s. Die zitten namelijk altijd aan het werken met de minigraver. Deze moet je beperken. Ook kennis van arbeidsomstandigheden, de locatie en de ondergrond is belangrijk. Wie de cursus volledig afrondt, kan er 5 jaar mee werken.

Reageren is niet mogelijk.