Wat gebeurt er tijdens een bouwkundige keuring?

Wat gebeurt er tijdens een bouwkundige keuring?

Voordat je overgaat tot het kopen van een woning spreekt het voor zich dat je, je bewust moet zijn van de mogelijke risico’s die je loopt. Uiteraard kan een huis er in eerste instantie uitzien als jouw droomwoning, maar wie zegt dat er bijvoorbeeld geen sprake is van een achterstallig onderhoud? Dat achterstallig onderhoud kan in eerste instantie misschien niet opvallen, maar ze kan wel op korte en middellange termijn zorgen voor een behoorlijke hoeveelheid aan extra kosten. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan een dergelijke vervelende situatie voorkomen. Zou jij hier ook graag meer over te weten willen komen? Lees dan vooral even snel verder!

Wat is een bouwkundige keuring nu precies?

Er zijn behoorlijk wat misverstanden die bestaan met betrekking tot wat een bouwkundige keuring nu precies is. Het gaat hierbij voor alle duidelijkheid om een visuele controle van het pand. Een vaak gehoord misverstand is namelijk dat er mogelijks kleine sloopwerken dienen te worden uitgevoerd voordat de nodige vaststellingen kunnen worden gedaan. Dat is voor alle duidelijkheid dus niet correct. Het uitvoeren van een bouwkundige keuring is dan ook louter en alleen een visuele controle waarbij er dus op geen enkele manier schade wordt veroorzaakt. Dit heeft voor- en nadelen.

Het belangrijkste voordeel van bovenstaande heeft te maken met het feit dat er geen schade wordt aangebracht waardoor er ook geen sprake is van bepaalde kosten. Daar tegenover staat echter dat bepaalde gebreken aan het oog worden onttrokken. Omwille van deze reden is het dan ook belangrijk om er rekening mee te houden dat het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring niet over de hele lijn honderd procent sluitend is. Er kunnen dus wel degelijk nog een aantal gebreken achterwege blijven. Honderd procent garantie is er dus ook in dit geval nooit.

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren of niet?

Omdat er geen sprake is van een honderd procent garantie stellen veel mensen zich de vraag of het nu wel echt interessant is om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren of niet. Het antwoord op deze vraag is een duidelijke ‘ja’. Het is absoluut van belang om een dergelijke controle uit te laten voeren voordat je overgaat tot het kopen van een woning. Dit niet in het minst omdat er toch wel degelijk een aantal belangrijke voordelen aan verbonden zijn. Het gaat hierbij vooral om:

  1. Een achterstand in onderhoud kan vrij eenvoudig worden aangetoond;
  2. De kosten voor een bouwkundige keuring vallen in de praktijk erg goed mee;
  3. Er wordt op geen enkele manier tijdens de keuring schade veroorzaakt;
  4. Je beschikt over een uitstekend extra drukmiddel tijdens de onderhandelingen;

De belangrijkste reden waarom er in de praktijk door veel mensen nog altijd niet voor wordt gekozen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren heeft te maken met de verwachting dat er bijzonder hoge kosten voor aangerekend worden. Dat is echter zeker niet juist. Gemiddeld kan je er dan ook op rekenen dat de kost voor een dergelijke keuring ergens is gelegen tussen de 250 en 450 euro. Let wel, bij zeer grote woningen is het uiteraard mogelijk dat de kosten hoger zullen uitvallen.

Maak daarom gebruik van de verschillende diensten die Homekeur te bieden heeft!

Reageren is niet mogelijk.