Warmtepomp laten installeren? Lees deze tips

Warmtepomp laten installeren? Lees deze tips

Ben je van plan om te verbouwen? Dan kan het heel nuttig zijn om meteen te kijken naar de mogelijkheden voor een warmtepomp. Op die manier kun je namelijk flink besparen op je gaskosten. En dat komt goed van pas met de stijgende gasprijzen. Maar waar moet je rekening mee houden wanneer je een warmtepomp laat installeren? Wij helpen je op weg met een aantal handige tips.

Laat je goed adviseren

Deze eerste tip lijkt misschien een open deur, niettemin is het belangrijk om deze mee te geven. Het installeren van een warmtepomp verschilt in grote mate van het installeren van een cv-ketel. Het is dus niet zo dat iedere installateur die cv-ketels kan installeren, ook vakkundig is in het installeren van warmtepompen. Laat je goed adviseren door een installateur met kennis van zaken. Deze kan jouw woning beoordelen en kijken welke warmtepomp het beste bij je wensen past én het meeste rendement oplevert in je woning. 

Kies voor een hybride of all-electric warmtepomp

Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen hybride of all-electric warmtepomp. Is je cv-ketel nog niet aan vervanging toe? Of is het je plan om je woning in stappen te verduurzamen vanwege praktische of financiële redenen? Laat dan een hybride warmtepomp met je cv-ketel samenwerken om alvast flink op gas te besparen. Je kunt dan later altijd nog helemaal van het gas af. Een all-electric warmtepomp levert uiteindelijk de grootste besparing op, omdat je gasverbruik dan helemaal naar 0 gaat. Je verbruikt dan alleen nog wat elektrische energie.

Kijk, indien nodig, of extra isolatie mogelijk is

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer rendement de warmtepomp oplevert. Over het algemeen zijn woningen die gebouwd zijn na 1983 redelijk goed geïsoleerd. Hoe jonger de woning is, hoe beter de isolatiewaarde. Als je beter wilt isoleren, kun je niet alleen denken aan spouwmuurisolatie en isolerende beglazing, maar ook aan het extra isoleren van het dak en/of de kruipruimte.

Vraag subsidie aan

De overheid heeft de zogeheten ISDE-subsidie in het leven geroepen als tegemoetkoming voor het verduurzamen van je woning. Hiervoor kom je ook in aanmerking als je een warmtepomp laat installeren. Het is een mooi bedrag wat je terug kunt kijken na installatie van een hybride of all-electric warmtepomp. Zeker de moeite waard om je eens in te verdiepen en deze aan te vragen als je hiervoor in aanmerking komt!

Met bovenstaande tips kun je alvast rekening houden als je een warmtepomp laat installeren. Zo zit je er zeker warmpjes bij!

Reageren is niet mogelijk.