Via deze professionele checklist kun je veilig te werken gaan

Via deze professionele checklist kun je veilig te werken gaan

De VCA certificering staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu, ook wel VGM genoemd en is een checklist voor aannemers om de veiligheid rondom de werkplek te vergroten en ongevallen te voorkomen. Door middel van VCA certificering kan jouw bedrijf aantonen dat het voldoet aan eisen die door de arbowet worden gesteld op het gebied van de veiligheid, gezondheid en het milieu. Het bedrijf komt in aanmerking voor het VCA certificaat als het voldoet aan de eisen die worden gesteld, kijkend naar bijvoorbeeld risicobeheer, opleiding, voorlichting en instructie, het projectplan, noodsituaties, de gezondheidszorg binnen het bedrijf en de aanschaf en keuring van materialen, middelen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

VCA certificaat
Het certificaat kent veel voordelen voor zowel jou als werkgever alsmede jouw medewerkers. Niet alleen wordt door middel van het VCA certificaat halen het risico op verwondingen en het verzuim van personeel verminderd, doordat veiligheid rondom de werkplek wordt gegarandeerd, ook verminderd het de kans op calamiteiten en wordt rekening gehouden met de milieueisen. Jij zorgt als werkgever dus voor jouw medewerkers, doordat zij veilig en op een gezonde manier hun werk kunnen doen. Daarnaast kun jij je onderscheiden van andere werkgevers. Het voordeel is ook dat mensen graag voor je komen werken omdat je het goed voor elkaar hebt rondom de veiligheid en gezondheid. Als laatste te benoemen is dat veel opdrachtgevers de certificering verplicht stellen. Kortom, het VCA certificaat halen is erg van belang. Meer weten? Klik hier.

VCA cursus
Er zijn diverse aanbieders waarbij je een cursus kunt gaan volgen en in heel Nederland zijn er diverse locaties beschikbaar voor het afnemen van de cursus als je ervoor kiest om de cursus klassikaal te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om online lessen te volgen. Hierbij zullen dan ook lessen in de vorm van e-learning worden aangeboden. Daarnaast krijg je een VCA basis cursusboek om naslagwerk in te verrichten.

VCA examen
Als je de VCA cursus hebt afgerond, kan het VCA examen afgenomen worden. Dit wordt verricht door een erkend VCA examenbureau. Het examen bestaat uit de eind- en toetstermen van de VCA en bestaat ongeveer uit 40 vragen.

Geldigheid
Het VCA diploma is tegenwoordig tien jaar geldig, voordat je opnieuw een examen moet aanvragen. Na het afnemen en behalen van je examen, ontvang je een pasje. Zo kun je altijd aantonen dat je in het bezig bent van een VCA certificaat. Daarnaast wordt je automatisch geregistreerd in het Centraal Diploma register. Zo kunnen opdrachtgevers nagaan of je over een diploma beschikt.

Reageren is niet mogelijk.