Verbouwen: wat wel, wat niet en hoever ga je?

Verbouwen: wat wel, wat niet en hoever ga je?

Een huis bestaat uit veel verschillende onderdelen en alles verouderd naar verloop van tijd. Wat ga je verbouwen en wat nog niet? Aan de ene kant heeft dit natuurlijk te maken met persoonlijke prioriteiten, anderzijds met de staat waar het onderdeel in verkeerd. Daarnaast is het ook de vraag in hoeverre je gaat verbouwen; begin je van onder af aan is wordt het een complete renovatie, of zijn er ook simpele manieren om het aan te pakken?

In deze blog gaan we verschillende onderdelen bij langs met tips om aan te denken.

De huiskamer

Ook wel het hart van een huis. Je komt hier immers vaak het meeste. Het is in tegenstelling tot de badkamer en de keuken, meestal een ruimte om te ontspannen. Aangezien het niet het meestal niet fungeert als functionele ruimte, heeft het over het algemeen minder te lijden. Wel is het vaak één van de grootste ruimte is huis, waardoor het aantal mogelijkheden wanneer het gaat om inrichting toeneemt. Tevens is het gezien de grootte vaak ook het meest ingrijpend. Wanneer je hebt besloten dat een compleet andere huiskamer niet nodig is, kun je ook kiezen kleinere toevoegingen in plaats van een complete verbouwing. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een (kleine) uitbouw of het installeren van een haard. Dit soort toevoegingen zorgen vaak voor een compleet andere gewaarwording.

Even wat haardhout met een vuurtje erbij en het genieten kan beginnen.

De badkamer

Dit is samen met de keuken toch één van de meest voorkomende verbouwingen in huis. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat het een functionele ruimte is. Je moet jezelf en schoonmaken en het wordt soms gebruikt als plek om het wasgoed te verwerken.

Het nadeel van deze ruimte is dat het er vochtig is. Dat zorgt ervoor dat schimmel en vlekken eerder van toepassing zullen zijn dan in droge ruimte als bijvoorbeeld de huiskamer.

Wanneer we het hebben over verbouwen, dan zijn er natuurlijk vele opties. Je kunt ervoor kiezen om alleen de functionele elementen zoals de douche en de wasbak of kraan te vervangen. Ook kun je kiezen voor een compleet nieuwe inrichting. Belangrijk is om na te gaan hoeveel budget je hebt en wat je op dit moment echt nodig vind. In veel gevallen doet een kwast met watervaste verf al wonderen.

De keuken

Zoals gezegd is dit ook een veel verbouwde afdeling. Zeker omdat het eveneens een functionele ruimte is waar veel wordt bewogen, heeft het meer te lijden. Je kunt hierbij denken aan dichtslaande kastjes en laden, maar ook aan de lak van de kasten welke een hoop te verduren heeft. Wanneer je hebt vastgesteld dat de scharnieren van de kasten en het frame het heeft begeven, dan spreekt voor zich dat een nieuwe keuken wenselijk is. Wanneer alleen de lak aftakelt. Dan kun je eveneens kiezen voor een nieuwe laklaag of frontjes.

Reageren is niet mogelijk.