Veilig te werk gaan op een rolsteiger

Veilig te werk gaan op een rolsteiger

Veiligheid is het belangrijkste als je werkt op grote hoogte bijvoorbeeld op een rolsteiger. Maar waar moet je op letten bij het kopen of huren van een rolsteiger. Dat vertellen we je graag.

Veilig werken op een rolsteiger

Een rolsteiger is gemakkelijk inzetbaar voor het werken op hoogte. Tegenwoordig worden er alleen nog maar lichte materialen voor rolsteigers. Dat maakt het opbouwen alleen nog maar gemakkelijker.

Verschil tussen rol- en kamersteiger

Je hebt een rolsteiger en een kamersteiger. Een rolsteiger wordt gebruikt voor buiten en de kamersteiger voor binnen. Maar dat is niet het enigste verschil. Ook kunnen rolsteigers gebruikt worden op ongelijke ondergrond. Dat wordt mogelijk gemaakt door de verstelbare wielen. De wielen kun je verstellen in verschillende hoogtes en zo kun je ook werken met verschillen in de ondergrond. De standaard breedte van een rolsteiger zijn: 75 centimeter, 90 centimeter en 135 centimeter. De standaard lengtes van een rolsteiger zijn: 1,85 meter, 2,45 meter en 3,05 meter. De lengte en breedte zijn gelijk aan het platform oppervlakte van de steiger. Het platform is het gedeelte waar jij te werk gaat en jij je spullen kwijt kunt. De meeste keuze zit in de hoogte. De hoogte van verschillende rolsteigers varieert tussen de 2 en 12 meter. Bij www.rolsteiger.net heb je zowel kamersteigers als rolsteigers.

Wetgeving rolsteigers

Per 1 januari 2018 zijn er nieuwe regels gesteld voor de opbouw van rolsteigers. De nieuwe wetgeving geldt voor alle rolsteigers. Ook voor de rolsteigers die voor 1 januari 2018 zijn aangeschaft. Volgens de nieuwe wetgeving moeten alle steigers één of meerdere leuningen hebben rondom de heuphoogte op het platform. De leuningen worden aan de lange zijdes van de rolsteiger geplaatst. Staat de steiger met de lange zijde tegen een muur, dan heb je maar één leuning nodig. Heb je een steiger aangeschaft voor 1 januari 2018 dan heb je nog niet deze leuningen en zul je die los moeten aanschaffen. Maar het is aan te raden, want het zorgt voor extra veiligheid en wanneer je geen leuning(en) hebt, kun je een boete krijgen.

Reageren is niet mogelijk.