Schakelaars zijn een belangrijk onderdeel van jouw interieur

Schakelaars zijn een belangrijk onderdeel van jouw interieur

Schakelaars zijn al in een groot aantal aanwezig in jouw huis. Zij zijn onderdeel van jouw interieur. Wanneer jij jouw schakelmateriaal gaat vervangen kun je deze ook direct aanpassen aan je interieur. Was het tot voor kort gebruikelijk om stopcontacten te hebben op borsthoogte, tegenwoordig wil men vooral deze vooral zo laag mogelijk hebben zodat ze uit het zicht zijn. Wanneer jij dat ook wilt zul je hiervoor gleuven in de muur moeten hakken en doorschakelingen moeten maken. Maar dat is aan jou. Wij hebben het hier over schakelmateriaal en waar je op moet letten wanneer je schakelmateriaal gaat aanschaffen.

Schakelaars

Lichtschakelaars zijn eigenlijk een soort poortjes tussen de materialen waar de elektrische stoom wordt doorgelaten. Er zijn vele soorten schakelaars zoals wel duidelijk wordt uit onderstaand overzicht:

–        Enkelpolige schakelaar

–        Dubbelpolige schakelaar

–        Wisselaar

–        Dubbele wisselaar

–        Serieschakelaar

–        Kruisschakelaar

–        Drukvlakschakelaar

–        Pulsschakelaar

Welke schakelaar heb je nodig? Het soort schakelaar dat je plaatst hangt af waarvoor je deze wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld de lamp boven de trap beneden en boven kunnen schakelen. Wil je in jouw slaapkamer de lamp bij de deur én aan beide zijden van je bed kunnen bedienen? Of wil je liever boven je bed een zogeheten trekschakelaar. Alles is mogelijk. Je kunt ook met een schakelaar twee lampen bedienen. Hoeveel lampen je wilt bedienen is dus afhankelijk van de schakelaar die jij gebruikt.

Bepaal vooraf waarvoor je de schakelaar wilt gebruiken

Wanneer je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat een lamp te lang brand kun je kiezen voor een automatische schakelaar. Deze schakelt verlichting na een bepaalde tijd automatisch uit en wordt vaak gebruikt in een trappenhal of kelder. Wil je een lamp kunnen dimmen dan kun je dimschakelaars gebruiken. Maar let op de lichtbron moet zelf ook dimbaar zijn.

Enkelpolige schakelaar:

       Wanneer je op één plaats, één lamp wilt inschakelen kun je een enkelpolige schakelaar hiervoor gebruiken. Een enkelpolige schakelaar wordt vaak gebruikt in een toilet of een slaapkamer.

Dubbelpolige schakelaar:

       Een dubbelpolig stopcontact wordt met name gebruikt in vochtige ruimtes voor bijvoorbeeld het inschakelen van een badkamerkachel of een warmtelamp. Voor een optimale veiligheid schakelt een dubbelpolige schakelaar in één keer zowel de fase als de nuldraad uit.

Schakelmateriaal van het ene merk kan niet worden gecombineerd met dat van een ander merk

Om een lamp vanaf twee plaatsen aan of uit te schakelen gebruik je een wisselschakelaar. Wil je die lamp vanaf meerdere punten aan- of uit kunnen schakelen dan gebruik je een kruisschakelaar. Maar welke schakelaar je ook wilt toepassen er is één ding waar je rekening mee moet houden namelijk dat de onderdelen van het schakelmateriaal niet uitwisselbaar zijn qua merk! Schakelmateriaal is verkrijgbaar in heel veel merken. Het is natuurlijk ook mooi als het schakelmateriaal past bij het uiterlijk van de stopcontacten. We gaan ervan uit dat je in elk geval veilig schakelmateriaal aanschaft dat is voorzien van de in Nederland benodigde veiligheids- en keurmerken. A-merken schakelmateriaal zijn altijd voorzien van de wettelijke keurmerken. A-merk schakelmateriaal is onder andere te koop van de merken: JUNG, GIRA, PEHA, Berker, Busch-Jaeger en Niko. Het schakelmateriaal dat je koopt van één van deze merken is dus niet met een deel van een ander merk te combineren.

Reageren is niet mogelijk.