Lees hier de verschillen tussen een hydraulische spreider en schaar

Lees hier de verschillen tussen een hydraulische spreider en schaar

En hydraulische spreider en een hydraulische schaar zijn twee belangrijke gereedschappen die door reddingsbrigades ingezet worden bij ongelukken, branden of soortgelijke calamiteiten. Als je je afvraagt wat de verschillen zijn tussen deze twee apparaten die door hulpdiensten gebruikt worden, moet je snel verder lezen. In dit artikel leggen we je uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een hydraulische schaar en een spreider.

Hydraulische reddingsmiddelen: wat zijn dit precies?

Op het gebied van hydraulische reddingsgereedschappen is er veel variatie. Apparaten die voor reddingsoperaties gebruikt worden en op hydrauliek werken, hebben één belangrijk overeenkomstig kenmerk: deze apparaten en gereedschappen werken op basis van oliedruk. Om kracht uit te oefenen is oliedruk een zeer geschikt middel. Er kan met een goed stuk reddingsgereedschap dat op oliedruk werkt al snel zo’n 10 tot 30 ton aan drukkracht uitgeoefend worden. Twee van de belangrijkste soorten reddingsapparaten die we kennen zijn de hydraulische spreider en de hydraulische schaar. Wat zijn dit precies voor soort gereedschappen en hoe worden ze ingezet bij reddingsoperaties? En wat zijn d belangrijkste tussen een hydraulische spreider en een schaar die op hydrauliek werkt?

Een hydraulische spreizer: waarvoor is dit reddingmiddel bedoeld?

Een hydraulische spreizer ofwel spreider is een gereedschap dat wordt ingezet bij auto-ongelukken waarbij er sprake is van beknelling van inzittenden. Dit apparaat bestaat uit twee onderdelen, die met grote kracht gespreid kunnen worden en daarmee sterk staal en metaal uit elkaar kunnen duwen. Op deze manier kunnen brandweerlieden bij een ongeluk met beknelling bijvoorbeeld een deur forceren om bij de inzittende te komen en hem of haar uit het voertuig te halen. Spreiders die hydraulisch aangedreven worden, kunnen niet alleen gebruikt worden om stalen voorwerpen uit elkaar te duwen, maar ook om ze te scheuren. Een ingedeukte auto kan zo opengereten worden. Ze kunnen door reddingsmedewerkers dus op meerdere manieren gebruikt worden om mensen in nood te helpen en te bevrijden.

Hydraulische scharen

De belangrijkste functie van hydraulische scharen is om door sterke materialen, specifieke staal en metaal, heen te knippen. Ze duwen het materiaal dus niet uit elkaar, zoals een spreider doet, maar knippen er dwars door heen. Een schaar is ideaal als er geen ruimte of gelegenheid is om het metaal uit elkaar te duwen. Door te knippen kan alsnog een opening geforceerd worden om bij de gewonde inzittenden van een auto of bij mensen die vast zitten te kunnen komen. Hydraulische scharen zijn dan ook een belangrijk onderdeel van elke verzameling reddingsgereedschap.

Reageren is niet mogelijk.