Kun je een groendak zelf aanleggen?

Kun je een groendak zelf aanleggen?

Een groendak kun je laten aanleggen, wat zo ongeveer binnen een dag klaar kan zijn. Als je een beetje handig bent, dan kun je dit overigens ook zeker zelf doen. Het leggen van een groendak is zeker op een platdak een snelle, makkelijk klus. Bij een dak schuiner dan 45 graden zul je wat extra werk moeten doen, maar dit kun je tevens zelf installeren. Alle materialen die je nodig hebt kun je online bestellen. Je kunt ervoor kiezen om kant en klare groenzoden te bestellen of zelf het dak te beplanten.

Groendak voor jouw schuur of woning

Een groendak is zeer geschikt voor een schuur, carport en andere oppervlakken rond je huis. Een groendak kan op platte oppervlakken worden gelegd, maar ook op licht hellende daken. Doordat een groendak op veel plekken gelegd kan worden kun je huis een stuk duurzamer maken. Een groendak heeft voordelen voor zowel het milieu als voor jezelf, en zorgt ervoor dat je eigen dak veel langer meegaat. Daarnaast zorgt een groendak onder andere voor betere isolatie, minder omgevingsgeluid, verminderd water en zorgt voor meer biodiversiteit. Het leggen ervan kun je ook redelijk makkelijk zelf doen, dus je hoeft het niet perse uit te besteden.  

De bodem van een groendak aanleggen 

Wanneer je een groendak gaat aanleggen, zul je in een paar stappen een prachtig dak realiseren. Voordat je de rollen met beplanting kunt plaatsen, moet je het dak voorbereiden. Een groen dak kun je sneller realiseren op een dak dat plat is en hoge opstaande randen heeft. Je hoeft dan geen voorbereiding te treffen. Bij een dak schuiner dan 45 graden kun je eerst een anti-afschuifvoorziening op het dak plaatsen. Daarna plaats je drainage folie. Als het dak recht genoeg is, dan ga je beschermfolie plaatsen. Het beschermfolie wordt ook wel wortelwerende folie genoemd. Het zorgt ervoor dat het water niet door het folie komt en wortels het dak niet kunnen beschadigen. Je snijdt de folie in bij de waterafvoer. 

Het aanbrengen van de beplanting

De beplanting kun je makkelijk aanleggen. Door kant en klare matten te gebruiken kan de beplanting snel en professioneel geplaatst worden. Deze matten kun je neerleggen of uitrollen. Doordat de matten bestaan uit geschikte grond met daarin de juiste zaden en planten ben je in één keer klaar. Je kunt er ook voor kiezen om een losse substraat rol en losse planten te kiezen. Een substraat rol is een geschikt groeimedium voor sedum. Kies zelf leuke vetplanten, bloemen en unieke begroeiing voor een perfect en stijlvol groendak. 

Groen dak onderhouden

Om de beplanting gezond te houden is het verstandig om af en toe het dak te inspecteren. Doordat de verschillende planten zorgvuldig gekozen zijn zal het dak makkelijk groen blijven. Het is wel verstandig om bepaalde stekjes zoals eiken boomwortels te verwijderen. Hierdoor voorkom je dat het worteldoek beschadigd raakt. Verder kun je twee keer per jaar het dak bemesten om de plantjes gezond te houden en extra water geven in droge periodes. Meer onderhoud is bij een groendak niet nodig. Als je kijkt naar alle voordelen is het hebben en aan laten leggen van een groendak van TOPGROEN zeker een aanrader, in het bijzonder als je geen tuin hebt en toch wilt genieten van een groen uitzicht.

Reageren is niet mogelijk.