Kan Ik Zelf Mijn Groepenkast Vervangen? 

Kan Ik Zelf Mijn Groepenkast Vervangen? 

De elektronica van al het huis komt samen op een bepaalde plek. Deze zit in elk huis ergens anders verstopt. Bij de een zit dit in een gangkast en bij de ander is het op zolder. Vaak weten mensen alleen niet wat er nou allemaal te zien is naast heel veel draden en kastjes waar je mee op moet passen. Het kan ook voorkomen dat er een keer iets vervangen moet worden, maar is het slim om dit zelf te vervangen of kan je dit beter uitbesteden. In dit artikel zal kort worden uitgelegd wat er allemaal te vinden is in huis en of je dit zelf kan aanpakken of toch beter uitbesteden?

Verschil tussen de meterkast en groepenkast

Er zijn veel kasten te vinden in huis. Je hebt de meterkast, maar ook de stoppenkast en de installatiekast. Tot slot is er ook nog de groepenkast. Een stoppenkast en een installatiekast zijn hetzelfde, dus dat is makkelijk. De groepenkast is eigenlijk een geupgrade versie van een stoppenkast. Een groepenkast heeft geen stoppen meer, maar installaties. Dit is beter beveiligd dan een stoppenkast en verkleint de kans op een brand bij kortsluiting bijvoorbeeld. De meterkast is de kast die alles huist. De groepenkast is dus onderdeel van de meterkast. 

Wat doet een groepenkast? 

Stroom komt het huis in via één punt. Hier is ook de aansluiting van de leverancier naar alles in en rondom jouw huis. Dit ene punt is je meterkast en zoals de naam al zegt, worden hier dingen gemeten. De stroom moet dan verdeeld worden over het hele huis en dit wordt gedaan middels groepen. Dit is ook de reden dat een deel van het huis zonder stroom kan zitten en niet gelijk het hele huis zonder stroom zit. Bij stoppenkasten is dit wel sneller het geval. Daarnaast doet een groepenkast ook metingen Het heeft gas-, water- en elektriciteitsmeter en als er iets geks is met de metingen, kan hij het circuit van de desbetreffende uitwijking afsluiten. Ook dit is weer erg veilig.

Groepenkast moet vervangen

Het kan zomaar zijn dat er een keer iets vervangen moet worden in en rond de meterkast. Het kan zelfs zo zijn dat de meterkast vervangen moet worden bij grote verbouwingen. Stoppenkasten worden vaak vervangen met groepenkasten wegens de eerder genoemde voordelen van een groepenkast over een stoppenkast. Het is niet snel nodig een groepenkast te vervangen, maar het kan nodig zijn na grote verbouwingen, omdat hij simpelweg technisch niet meer voldoet. Ook een stoppenkast vervangen naar een groepenkast is iets dat vaak gebeurt. Alles heeft te maken met hoge spanningen en daarom is het niet verstandig hier zelf mee aan de haal te gaan. 

Reageren is niet mogelijk.