Is het verstandig om geld te lenen voor een verbouwing?

Is het verstandig om geld te lenen voor een verbouwing?

In de huidige krappe woningmarkt is het verschrikkelijk lastig om je droomhuis te vinden. Zelfs als je je droomhuis gevonden hebt moet je met heel erg veel andere mensen bieden op hetzelfde huis, wat de prijs omhoog stuwt. In deze oververhitte woningmarkt heb je je droom om te verhuizen stiekem al een beetje in de ijskast gezet. Maar je wilt toch meer woongenot voor jezelf creëeren. Dus heb je het plan opgevat om je eigen woning te gaan verbouwen. Verbouwen is natuurlijk goedkoper dan het kopen van een nieuw huis, maar kost ook nog een flinke som geld. Ga je sparen voor deze verbouwing of doe je er verstandig aan om te lenen voor de verbouwing? Dat gaan we in dit artikel bespreken. Lees snel verder!

Geld lenen voor verbouwing
Het voordeel van je huis verbouwen is dat je huis waarschijnlijk in waarde gaat toenemen. Geld lenen om ergens waarde aan toe te voegen lijkt op het eerste oog een goed idee. Maar waar moet je rekening mee houden als je geld gaat lenen voor een verbouwing? Allereerst natuurlijk met de verbouwingskosten. Het is vrij lastig om van tevoren precies te bepalen hoeveel de verbouwing gaat kosten. Vraag dus op zoveel mogelijk plekken offertes op voor materiaal en arbeid. En houd in je begroting rekening met minimaal 10% aan onvoorziene kosten.

Geld lenen
De meeste verbouwingsleningen die worden aangeboden zijn eigenlijk een vorm van doorlopend krediet. Het voordeel én nadeel van deze financieringsvorm is dat de rente variabel is. Op dit moment hebben we te maken met een historisch lage rentestand. Op dit moment is geld lenen bijna gratis. Mocht de rente in de toekomst weer gaan stijgen dan kan geld lenen voor je verbouwing nog wel eens nadelig uitpakken. En ander belangrijk punt om te benoemen is, is dat de rente die je betaald over de verbouwingslening niet aftrekbaar is, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrente. Reken jezelf van tevoren dus niet al te rijk.

Concluderend
Geld lenen voor een verbouwing is op dit moment een mooie investering. Let bij het afsluiten van je financiële product goed op zaken als looptijd, aflossing en rente. Als je jezelf goed hebt laten informeren staat niks geld lenen voor een verbouwing nog in de weg. Succes met klussen!

Reageren is niet mogelijk.