Hoe zit het met mijn woonverzekering als ik ga verbouwen?

Hoe zit het met mijn woonverzekering als ik ga verbouwen?

Het verbouwen van een woning is een hele klus. Groot voordeel is dat de woning zo opgeknapt wordt en tevens meer waard wordt door de verbouwing. Het kan gaan om een uitbouw, dakkapel, serre, extra leefruimte etc. Maar hoe zit het eigenlijk met de woonverzekering als er een verbouwing plaatsvindt? Sommige verzekeraars zorgen dat verbouwingen zijn meeverzekerd. Denk hierbij aan het aanbrengen van nieuwe installaties, nieuwe vloeren, muren, plafonds, sanitair, keukens, dakkapellen enz. Ook zijn extra bijgebouwen meestal meeverzekerd ook als ze vernieuwd of gerenoveerd zijn. De dekking bedraagt schade door storm, brand, inbraak en water. Indien er wordt verbouwd kan tevens schade ontstaan aan de inboedel van de woning door de verbouwing. Ook deze is in de meeste gevallen meeverzekerd.

Wat is niet verzekerd bij verbouwing in de meeste gevallen

Het is altijd verstandig om goed de polisvoorwaarden door te lezen als het gaat om de dekking bij een verbouwing. Een verbouwing kan schade geven want soms zie je wel is iets over het hoofd. Doordat er ook vaak sloopwerk plaatsvindt bij een verbouwing kunnen echter bepaalde dingen aan en in de woning onverhoopt beschadigen. Het kost tijd en geld om dingen opnieuw te moeten repareren. Schade door graaf en funderingswerkzaamheden, vorstschade en schade door regen, hagel en sneeuw tijdens de verbouwing worden bij de meeste verzekeraars niet vergoed. Ook inbraak zonder inbraaksporen wordt niet altijd vergoed. Als bepaalde elementen zoals materialen en gereedschappen in de tuin opgeslagen liggen kan het zijn dat iemand deze meeneemt uit de tuin. Dit is dan ook niet gedekt omdat dit eigen verantwoordelijkheid is. Een schuur, tuinhuis of container die op slot kan in de achtertuin is een goede optie om verbouwingsmateriaal tegen diefstal te beschermen.

Wat moet door worden gegeven aan de woonverzekering?

Vaak is verbouwing standaard meeverzekerd. Als de waarde stijgt door sterk en hoog kwalitatief materiaal hoeft een verbouwing niet aan de verzekeringsmaatschappij gemeld te worden. Alles in en om de woning is dan ook na verbouwing automatisch meeverzekerd. Ga je echter een rieten dak aanbrengen? Dan kun je dit het beste wel doorgeven. Voor een rieten dak geld namelijk brandgevaar. Bij een brand kan een rieten dak er voor zorgen dat het vuur zich snel verder door de ruimte verspreid en gaat woekeren. De premie ligt vaak hoger als er sprake is van een rieten dak. Dit omdat de verzekeraar meer risico neemt. Indien de verbouwing door een aannemer gebeurd kan het zijn dat deze per ongeluk schade toebrengt. Indien de aannemer beschikt over een CAR-verzekering is alle schade gedekt die de aannemer aanbrengt aan de inboedel tijdens een verbouwing. Check dit vooraf dan ook goed bij de desbetreffende aannemer. Ook kan er door schade veroorzaakt door de aannemer een Juridisch conflict ontstaan. In dit geval is het verstandig ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor een verbouwing zodat geschillen meestal kosteloos kunnen worden opgelost.

Reageren is niet mogelijk.