Heeft het weer veel invloed op de conditie van mijn dak?

Heeft het weer veel invloed op de conditie van mijn dak?

Het weer dat we meemaken heeft echter op verschillende manieren invloed op jouw dak, en het is van cruciaal belang om het dak goed te onderhouden om het risico op dure dakreparaties in Den Haag te minimaliseren.

De zomers zijn heet en vochtig, terwijl de winters koud en vochtig zijn. Het weer in Den Haag is doorgaans het hele jaar door aangenaam, met gematigde temperaturen en blauwe luchten in de herfst en de lente, maar ook de warmte van de zomerzon en de kille, donkere, ijzige seizoenen. Dit alles kan een nadelige invloed hebben op de gezondheid van jouw dak. Neem voorzorgsmaatregelen om jouw dak zowel van binnen als van buiten te inspecteren tijdens het seizoen waarin de temperaturen bijzonder hoog zijn geweest.

Wat doet de hitte met een dak?

De zomerzon lijkt misschien niet zo’n grote bron van schade, maar in combinatie met extreme weersomstandigheden – zoals een zomerstorm ‘s nachts, die veel regen en puin op uw dak kan doen neerdwarrelen – is dat wel het geval.

Blootstelling aan uv-stralen

Omdat veel daken niet in de schaduw liggen, is er geen barrière tussen jouw dak en de ongefilterde UV-straling van de zon. Na verloop van tijd kunnen warmte en UV-stralen jouw dak uitdrogen, waardoor het krimpt en mogelijk houten constructies breken als gevolg van blootstelling. Dakpannen die gedurende lange perioden aan hoge zomertemperaturen worden blootgesteld, kunnen gaan buigen of uiteenvallen, terwijl de voegen tussen de dakpannen breder kunnen worden naarmate de krimp optreedt.

Gelukkig kan een goed onderhouden dak – of het nu door de eigenaar zelf of door een professioneel dakdekkersbedrijf in Den Haag wordt gedaan – vele hete zomers doorstaan zonder ernstige schade op te lopen door het weer. Dit is vooral waar als jouw dak minder dan tien jaar oud is en een goed geventileerde zolder heeft die een deel van de zonnewarmte afvoert.

Daken met een oudere leeftijd

Als je een dak hebt dat meer dan tien jaar oud is of een ongeventileerde zolderruimte, bespreek dan de voordelen van een nieuw dak of extra isolatie met jouw lokale dakdekker. Betere energierekeningen, betere isolatie tegen verloren warmte en een betere ventilatie rondom jouw dak zijn slechts enkele van de voordelen van het vervangen van jouw dak.

Blikseminslag op jouw dak

Het gevaar van thermische schokken op daken is het grootst tijdens de zomermaanden – wanneer de temperatuur overdag boven het gemiddelde stijgt, maar dan na zonsondergang snel daalt. Deze snelle verschuiving in temperatuur en vochtigheid in de atmosfeer kan ervoor zorgen dat uw dak materialen (vooral metaal) snel uitzetten en krimpen, waardoor de structurele integriteit in het gedrang komt en soms kromtrekking optreedt.

Beheersing van de groeisnelheid

Als je jouw dak niet in goede conditie houdt, kan vocht zich ophopen tussen dakpannen of binnen ondersteunende structuren, waardoor het daar kan blijven zitten. Schimmel en mos kunnen zich in de zomer snel ontwikkelen, zich als een groene deken over uw dak verspreiden en in uw zolderruimtes en langs de buitenmuren kruipen. Zorg ervoor dat je jouw dak behandelt en regelmatig groene aanslag verwijdert om de kans op snelle verspreiding te verkleinen die extra inspanning of kosten vereist om te verwijderen.

Tijdens een regenachtige dag

Het weer in het Nederland is over het algemeen regenachtiger dan in de meeste andere landen. De voortdurende waterstroom op jouw dak kan na een paar weken of maanden van aanhoudend nat weer beginnen te slijten. Zorg ervoor dat jouw dak goed afwatert en dat er zich geen plassen vormen of dat vlakke oppervlakken vrij worden gehouden van bladeren en afval om te voorkomen dat dakgoten overlopen of verstopt raken. Als onderdeel van jouw winterdak onderhoud, moet je ook controleren of jouw regenpijpen gecentreerd zijn boven afvoeren zonder kans op lekken of morsen die gladde, ijzige looppaden kunnen veroorzaken.

Een grote afvoer

Waterophoping op jouw dak wordt voorkomen door te zorgen voor een goede afwatering. Zo wordt voorkomen dat het gewicht van het water zich ophoopt op de daken en dat vocht zich ophoopt tussen de dakpannen, wat kan leiden tot lelijke schimmel- en mosgroei. Je kunt lekkages en het binnendringen van vocht via beschadigde constructies voorkomen door jouw dakonderhoud op peil te houden voordat het in het winterseizoen te laat is. Vocht, rot en schimmel zijn niet alleen moeilijk te verwijderen, maar kunnen zich ook ontwikkelen tot een duur probleem voordat je het beseft, als ze zich in een deel van jouw huis bevinden dat niet vaak wordt gebruikt of bezocht (zoals een onafgewerkte zolder).

Sneeuwvlokken

Sneeuw is nooit ver weg in de koudere maanden, en het valt al snel. Sneeuw vloeit niet zo gemakkelijk van een dak af als water, en de sneeuwophoping op ongereinigde of oude daken kan aanzienlijk zijn. Hoewel veel huiseigenaren de sneeuw op natuurlijke wijze laten smelten, moeten degenen die de sneeuw van hun daken willen verwijderen dit op de juiste manier doen om extra schade te voorkomen. Sommige huiseigenaren geloven dat het gebruik van een gewoneschop om sneeuwvlokken “neer te slaan” een goede techniek kan zijn. Dit kan er echter toe leiden dat dakpannen breken, volledig verloren gaan of zelfs beschadigd raken. Bovendien gebruiken sommige huiseigenaren steenzout of andere “smeltende” behandelingen op hun daken; maar deze kunnen ongunstig reageren met de materialen op jouw dak en duurdere reparaties noodzakelijk maken.

Als jij je zorgen maakt over het gewicht van de sneeuw op jouw dak, raden wij je aan professionele hulp in te roepen van een plaatselijk dakwerker.

Extreem snelle en ijzige wind

Bittere, stormachtige winden kunnen ook een nadelige invloed hebben op jouw huis, vooral wanneer het noodweer over de grenzen trekt. Harde wind kan dakpannen op jouw dak losmaken, verschuiven en verplaatsen, waardoor ze soms omhoog komen te liggen en een schadeketen in gang wordt gezet. Controleer jouw dak regelmatig op losse of ontbrekende dakpannen om het veilig te houden voor harde wind.

Dakreiniging en veiligheid op het dak van jouw huis

Denk eraan, als het gaat om het omgaan met weerpatronen en het werken op hoogte, moet je deze taken alleen uitvoeren als je zeker weet dat je het kan en als je weet hoe je de juiste veiligheidsuitrusting moet gebruiken. Een val van een dak of hoogte kan leiden tot verwoestende verwondingen of zelfs de dood. Met dat in gedachten, als je zich niet op jouw gemak voelt om zelf inspecties of onderhoud uit te voeren, is het meestal veiliger om een professional in te huren.

Dakreparaties in Den Haag

Dakdekker Den Haag heeft vele jaren ervaring met het repareren en installeren van daken, en kunnen dakreparaties in Den Haag uitvoeren op een groot aantal soorten en structuren.

Reageren is niet mogelijk.