Energieneutraal verbouwen

Energieneutraal verbouwen

Als je in het bezit bent van een kwekerij, dan is het helemaal niet raar dat je tegenwoordig denkt aan energieneutraal verbouwen. Veel bedrijven zitten tegenwoordig in deze fase, mede door de trends van de afgelopen jaren. Een kwekerij heeft ontzettend veel stroom nodig, dus als je hier een energieneutraal bedrijf in kunt ontwikkelen, dan ben je erg goed bezig. Dit levert ongetwijfeld veel business op. Het kan in de kleine dingen zitten, denk bijvoorbeeld aan een vorkheftruck. Een essentieel vervoersmiddel in de kas, maar prima werkend op stroom. Dit zijn kleine aanpassingen die je kunt doen in een ouderwetse plantenkas. Zo ging ik de kwekerij van mijn opa overnemen.

Een elektrische vorkheftruck als begin van iets groots

Mijn opa is uiteindelijk wel vroeg met pensioen gegaan, maar hij wilde het bedrijf niet aan een ander weggeven. Het was voor hem cruciaal dat het bedrijf binnen zijn familie bleef en dus liet hij het liever leeg staan dan dat hij het door zou verkopen. Toen het bedrijf twintig jaar leeg stond kwam ik ten tonele. Ik had een korte opleiding bedrijfskunde gevolgd op de hogeschool van Rotterdam en was bereid om het bedrijf van mijn opa nieuw leven in te blazen. Dankzij mijn opleiding wist ik precies wat ik doen moest. Ik wilde het bedrijf marketen als een van de meest energieneutrale bedrijven van het Westland. Hiervoor maakte ik gebruik van groene stroom die ik won met behulp van zonnepanelen op een stuk grond naast de kassen. De energie die ik daarmee won gebruikte ik om de nieuw aangeschafte elektrische vorkheftruck op te laden. Binnen een jaar steeg dit aantal vorkheftrucks naar wel twintig en konden we andere kassen uit de buurt verkopen. Onze winstmarge was geweldig en hierdoor konden we veel investeren in onderzoek en de ontwikkeling van het bedrijf. Het mooie is dat zowel mijn opa alsmede mijn vader trots zijn op wat ik heb bereikt.

Denk je ook aan energieneutraal verbouwen. Zoek het dan in de kleine dingen, want van kleine aanpassingen worden je klanten waarschijnlijk al snel blij. Een elektrische vorkheftruck kan zo aan de basis staan van hele mooie dingen!

Reageren is niet mogelijk.