Een goede metaalboor kopen doe je zo

Een goede metaalboor kopen doe je zo

Wilt u een nieuwe metaalboor kopen? Dan heeft u vast al gezien dat er een groot aantal soorten boren tot uw beschikking staan. Het kan lastig zijn om te bepalen welke optie het beste is, vooral als u hier zelf nog weinig ervaring mee heeft. Er zijn boren te vinden met verschillende lengtes, van verschillende materialen en van verschillende kwaliteitsklassen en u moet hier de beste boor tussen vinden. De onderstaande informatie is ontwikkeld om u te helpen bij het maken van een goede keuze.

Een metaalboor kopen voor verschillende materialen

De naam zegt het eigenlijk al, maar met een metaalboor kunt u in een verscheidenheid aan metalen boren. Zo zijn er de zachtere materialen, zoals koper, lood en zink en de hardere metalen, zoals ijzer, staal en inox. Het is dus belangrijk dat u van te voren zeker weet in welke materialen u wilt boren. Weet u dit, dan heeft u de keuze uit HSS-G (ook wel HSS-S) of HSS-R boren. Aan de hand daarvan bepaalt u gemakkelijk welke metaalboor u moet kopen voor de klus die u wilt uitvoeren. Voordat we ingaan op wat dit precies betekent, zal u in de meeste gevallen een HSS-R metaalboor kopen om te boren in zachte materialen. De HSS-S en HSS-G boren zijn bedoeld voor de dikkere en hardere metalen.

Wat betekent HSS?

De afkorting HSS zal u als u een metaalboor gaat kopen overal terugzien. Het staat voor High Speed Steel en in Nederland wordt dat ook wel snelstaal genoemd. Dit materiaal verliest zijn kracht niet als u met grote snelheden boort. Andere metalen worden dan te heet. Gaat u vervolgens een beetje verder kijken, dan zal u de afkortingen HSS-Co (of HSS-E) en HSS-TiN tegenkomen. Dit zijn metaalboren van nog betere kwaliteit. De HSS-TiN metaalboor herkent u gemakkelijk door de gouden kleur, want deze heeft een coating van titanium gekregen. Hierdoor wordt de boor minder snel bot en blijft het metaal koeler. HSS-Co bestaan uit snelstaal waar wat cobalt aan toegevoegd is. Daardoor is deze boor bij hogere temperaturen nog slijtvaster.

Waar staat G, S en R voor?

Naast de afkorting HSS ziet u bij de boren ook een letter staan. Dit is meestal een G, een S of een R en hiermee wordt de productiemethode aangeduid. Gaat u een HSS-R metaalboor kopen dan is deze gewalst en de HSS-S/G boren zijn geslepen. Gewalste boren zijn in vorm geperst en daardoor zijn ze minder geschikt voor harde metalen. Wilt u een HSS-S of –G metaalboor kopen, dan ziet u dat deze wat duurder zijn. Omdat ze in vorm zijn geslepen terwijl het metaal nog koud is, zijn ze ook sterker en dus beter geschikt voor hardere materialen.

Deze metaalboor moet u kopen

Gaat u een metaalboor kopen, gebruik dan het onderstaande lijstje om te bepalen welke het beste is voor u.

  • HSS-R: voor zachte metalen en kunststof en als u niet van plan bent veel in metaal te gaan boren.
  • HSS-G/S: voor harde metalen en regelmatiger gebruik.
  • HSS-TiN/HSS-Co: voor harde metalen, voor als u van plan bent uw metaalboor regelmatig te gebruiken en voor als u op hogere snelheden wilt kunnen boren

Bij Boorkopen koopt u gemakkelijk alle soorten boren, altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs.

Reageren is niet mogelijk.