De voordelen van aluminium

De voordelen van aluminium

Tegenwoordig is zijn producten van aluminium niet meer weg te denken uit onze samenleving. Wat dacht je van blikjes, huishoudelijke apparaten, stijgers en constructies en je kan zelfs je eten vers én warm houden met behulp van een stukje aluminiumfolie. Het is niet gek dat precies aluminium zoveel wordt gebruikt, want het heeft veel verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen. Wat die voordelen precies zijn, lees je in deze blog.

Sterk en licht

Het voordeel van de veel verschillende soorten metalen is dat ze erg sterk zijn. Hierdoor zijn ze vaak wel erg zwaar. Het grote voordeel van aluminium is dat het redelijk sterk is én tegelijkertijd hartstikke licht is. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld erg vaak gebruikt in de transportsector, omdat een lager gewicht van de vracht resulteert in minder brandstofkosten. 

Makkelijk te bewerken

De metaalbewerking van aluminium is hartstikke eenvoudig. Het kan namelijk geëxtrudeerd worden. Bij dit proces wordt het metaal door een mal geduwd, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Zo worden onder andere hoekprofielen of raamkozijnen van aluminium gemaakt. Bij deze manier van produceren liggen de productiekosten relatief laag, wat het bijkomende voordeel heeft dat het ook voor een lagere prijs verkocht kan worden.

Duurzaam materiaal

Ten slotte is aluminium op verschillende manieren een hartstikke duurzaam materiaal. Ten eerste omdat het hartstikke makkelijk te recyclen is. Blikjes kunnen eenvoudig gesmolten worden en worden weer gebruikt om nieuwe blikjes of andere spullen van aluminium van te maken. Daarnaast gaan producten van aluminium vaak ook heel lang mee. Dat komt omdat aluminium erg goed bestand is tegen corrosie door de natuurlijke beschermlaag dat het vormt. Bovendien wordt het metaal meestal geanodiseerd om de kans op roest te minimaliseren. Hierdoor hoeven er minder vaak nieuwe producten gemaakt te worden, wat goed is voor het milieu.

Reageren is niet mogelijk.