De oplossing voor vervuilde lucht in de bouw

De oplossing voor vervuilde lucht in de bouw

Het werken in de bouw brengt aardig wat risico’s met zich mee. Als bouwbedrijf wil je jouw werknemers daarom zo goed mogelijk beschermen. Dit betekent dat je alle risico’s goed in kaart brengt en deze risico’s zoveel mogelijk verkleint. Of het nou gaat om het veilig werken op grote hoogte, het hanteren van gevaarlijke gereedschappen of om de luchtkwaliteit van de bouwplaats, met de juiste maatregelen zijn veel risico’s tot een minimum te beperken. Elk gevaar vraagt om een eigen aanpak. In dit artikel focussen we ons op de oplossing voor vervuilde lucht in de bouw. Hoe kun je dit probleem eenvoudig aanpakken, zodat jouw werknemers niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger worden?

Waarom is luchtvervuiling een probleem?

Op veel bouwplaatsen is een slechte luchtkwaliteit. Dit komt met name door de verschillende soorten (fijn)stof die tijdens de werkzaamheden vrijkomen. Deze stoffen hebben een nadelig effect op de gezondheid van mensen. Met name de allerkleinste deeltjes fijnstof dringen ver in het lichaam binnen waar de grote problemen veroorzaken. Van geïrriteerde ogen tot hart- en vaatziekten, fijnstof kan flinke gevolgen hebben. Voor bouwvakkers die dag in, dag uit in zo’n vervuilde omgeving werken is de kans op gezondheidsproblemen dan ook behoorlijk groot. Daarom is het voor bouwbedrijven erg belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit op hun bouwplaatsen.

Wat kun je doen tegen vervuilde lucht?

Veel bouwactiviteiten zijn helaas niet uit te voeren zonder dat er gevaarlijke stoffen en/of fijnstof vrijkomt. Goede beschermende middelen kunnen dit probleem deels opvangen. Maar in veel gevallen is dat niet voldoende. Helemaal als de activiteiten binnen worden uitgevoerd, blijven de stoffen lang in de lucht hangen. Dan is een goede luchtzuiveringsinstallatie absoluut een goede investering. Zo’n installatie zuivert de vervuilde lucht, waardoor de bouwvakkers hier veel minder last van hebben. Niet alleen is dat prettiger werken, ook heeft het veel voordelen op de langere termijn. De luchtvervuiling heeft zo minder invloed op hun gezondheid. Dat is niet alleen prettig, maar zorgt ook nog voor minder ziekteverzuim. Bovendien zullen jouw werknemers veel liever bij jouw bedrijf blijven werken, als je goed voor ze zorgt. Het installeren van een luchtzuiveringsinstallatie draagt zo niet alleen bij aan de fysieke gezondheid van jouw werknemers, maar ook zeker aan hun motivatie en hun mentale gesteldheid. En gezonde én tevreden werknemers dragen bij aan een succesvolle toekomst van jouw bedrijf.

Reageren is niet mogelijk.