Dakscan laten doen voor zonnepanelen

Dakscan laten doen voor zonnepanelen

Je ziet het steeds meer om je heen. Zonnepanelen op de daken in de buurt. Je vraagt je af of zonnepanelen ook voor jou een goede optie zijn. De buren zijn er in ieder geval enthousiast over. Wel hebben ze gezegd dat je even een dakscan moet laten uitvoeren. Met een dakscan voor zonnepanelen wordt gekeken in hoeverre jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar waar wordt nu precies op gelet met zo een dakscan? We leggen het hieronder verder voor je uit.

Hoeveel ruimte is er beschikbaar?

Verschillende daken hebben verschillende oppervlaktes. Zelfs bij rijtjeshuizen kan dit al aanzienlijk verschillen. Zo kan jij dakkapellen geïnstalleerd hebben en de buren niet. Mede om deze reden wordt een dakscan uitgevoerd. Met de dakscan wordt namelijk precies gemeten hoeveel zonnepanelen passen op jouw dak. Door dit zo zorgvuldig mogelijk te meten, kan zoveel mogelijk oppervlakte gebruikt worden. Een optimaal resultaat dus.

Zon of schaduw

Om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van zonnepanelen, heb je natuurlijk zonlicht nodig. Het liefst zo direct mogelijk zonlicht. Elk stukje schaduw kan namelijk de hoeveelheid energie die wordt opgewekt, drastisch beïnvloeden. Ook hiervoor is de dakscan bedoeld. Door zorgvuldig te meten waar schaduwplekken op het huis vallen, wordt gekeken naar de plaatsing van de zonnepanelen.

Naast schaduwplekken wordt ook gekeken naar de windrichting waar je huis op staat. Als een gedeelte van het huis vrijwel de hele dag in de schaduwzijde staat, is het niet nodig om daar zonnepanelen te plaatsen. Een dakscan zorgt er dus voor dat je niet onnodig zonnepanelen plaatst. Deze zonnepanelen leveren namelijk veel minder energie op dan de andere zonnepanelen. Dit komt de efficiëntie niet ten goed en is zonde van jouw investering.

Geschikte bevestiging

Heb je een rieten of houten dak? Of heb je dakpannen en zijn deze aan vervanging toe? Dan kan het zijn dat jouw dak niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. De reden hiervoor is dat het gewicht van de zonnepanelen het dak kan beschadigen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, aangezien een kapot dak voor veel schade kan zorgen. Een dakscan kan hier uitsluitsel in geven. Er wordt gekeken naar de huidige staat van het dak en of het de zonnepelen wel aan kan.

Zonnepalen installeren

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Dan kun je direct zonnepanelen laten plaatsen. Binnen enkele dagen kan jij genieten van een lager energieverbruik. En slechts binnen een paar jaar is de investering al helemaal terugverdiend! Dat is goed verdiend!

Reageren is niet mogelijk.