Condensatievocht: informatie en bestrijding

Condensatievocht: informatie en bestrijding

Word jij ’s ochtends wakker met condens op de ramen? Of beslaan de ramen tijdens het koken en de spiegels tijdens het douchen? Condensatievocht ontstaat in iedere woning, maar niet overal vormt het een probleem. Hoe kan dat? Wat is condensatievocht en hoe kan het worden bestreden? In deze blog lees je het antwoord!

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht ontstaat door dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen, wassen en slapen. Eigenlijk ontstaat het door te leven. Het is dus eigenlijk heel normaal en onschuldig, maar toch zorgt het vaak voor problemen. De oorzaak daarvan is simpel: te weinig ventilatie.

Het is belangrijk om het overschot aan vocht wat ontstaat door huishoudelijke taken de kans te geven de woning te verlaten. Zeker in goed geïsoleerde woning levert condensatievocht problemen op: vaak komt frisse lucht niet zomaar de woning binnen. De luchtvochtigheid stijgt. Dan krijgt condensatievocht de kans om problemen te veroorzaken: het hecht zich op koude muren of ramen en veroorzaakt een serieus vochtprobleem.

Problemen met condensatievocht herken je aan:

  • Druppels op ramen en muren
  • Vochtcirkels op ramen
  • Vochtige muren, plafonds, meubels en kleding
  • Muffe geur in huis
  • Het ontstaan van schimmel

Zowel voor het huis als voor je eigen gezondheid is condensatievocht niet goed. Op vochtige muren en plafonds ontstaat schimmel met als gevolg dat de verf loslaat, het behang afbladert en de muur poreus wordt.  Je kunt zelf last krijgen van astmatische of reumatische klachten, allergische reacties, slaapproblemen en een verzakt immuunsysteem.

Problemen met condensatievocht verhelpen

Vermoed je dat je last hebt van condensatievocht in huis? Het is erg belangrijk om dit te laten vaststellen door een specialist. De verschillende soorten vochtproblemen lijken allemaal erg op elkaar, maar hebben allemaal een andere methode van vochtbestrijding. De expert stelt de juiste diagnose, zodat je altijd de juiste methode toepast.

Wil je meer weten over vochtproblemen en vochtbestrijding? Lees hier meer.

Condensatievocht bestrijden: methodes

Het is net al even genoemd, maar condensatievocht wordt een probleem bij onvoldoende ventilatie. De oplossing is dus simpel: ventileren. Dit kan op twee manieren: natuurlijk en mechanisch.

  • Natuurlijke ventilatie: dit houdt in dat de ventilatieroosters in kozijnen en deuren worden opengezet. Het is belangrijk om deze altijd open te laten staan: zo wordt de lucht in de woning continue ververst.
  • Mechanische ventilatie: bij deze methode wordt er een mechanisch ventilatiesysteem in de woning geplaatst, waardoor de lucht in huis iedere 24 uur constant ververst wordt.
  • Zelf ventileren: het is ook belangrijk om zelf te blijven ventileren. 15 minuten per dag alle ramen en deuren open is al voldoende om problemen met condensatievocht te voorkomen.
Reageren is niet mogelijk.