Biologisch je hout binnenshuis behandelen

Biologisch je hout binnenshuis behandelen

Denk jij graag aan de natuur en heb je veel mooi houtwerk in je woning? Houten vloeren, trappen en zelfs kurkvloeren hebben af en toe goed onderhoud nodig, zodat ze zo lang mogelijk goed blijven. Hoe langer je vloeren van goede kwaliteit blijven, hoe beter voor het milieu. In dit artikel leer je hoe je op biologische wijze jouw houtwerk binnenshuis zo goed mogelijk kunt verzorgen.

Het losse en grote vuil eerst

Allereerst begin je met het schoonmaken van je houten vloer en ander houtwerk zoals je dat altijd doet. Pak een zachte bezem en veeg alle ‘grote’ stukken vuil op een hoop om het in de prullenbak te gooien. Zuig met de stofzuiger al het stof van de vloer. Dweil met een sopje van biologisch schoonmaakmiddel voor hout. Haal alle viezigheid en vlekken van de vloer, zodat je een schoon canvas hebt om mee te beginnen. Zorg dat de vloer goed droog is, voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Diepe verzorging van het hout

Om ervoor te zorgen dat het hout sterk blijft, is het belangrijk om het af en toe in te smeren met een ecologische oliebeits. Oliebeitsen worden gemaakt van natuurlijke olie die tot diep in het hout trekken. Hierdoor wordt het hout van binnenuit gevoed, waardoor het weer beter beschermd is tegen het vocht dat op de vloer terecht kan komen. Al helemaal bij houten vloeren in de keuken is dit erg belangrijk, want hier valt kookwater en wijn net wat vaker op de grond. Oliebeits komt in verschillende kleuren, maar kan ook transparant. Als je een kleur gebruikt, zorg dan dat je altijd een kleur gebruikt die aansluit op de natuurlijke kleur van jouw houtwerk. Zo kun je vervaagde stukken vloer weer wat nieuw leven inblazen.

Een beschermende laag op het hout

Als het hout van binnenuit beschermd wordt dankzij een eco-vriendelijke olie, kun je er nog voor kiezen om je vloer extra te beschermen met een waxlaag. Deze waxlaag voorkomt dat vocht in het hout kan trekken. Zo werken de olie en de wax samen om het hout optimaal te beschermen. Ook voorkomt een goede waxlaag dat er krassen op de vloer komen. Wanneer mensen dus met schoenen aan over de houten vloer lopen of kinderen een mooie racebaan hebben gemaakt voor hun speelgoed, hoef jij je geen zorgen te maken over krassen op het hout. Zo kan iedereen met een gerust hart gebruik maken van de houten vloer. Vallende pannen is vanaf nu weer een groter probleem voor de pan, dan voor de kwaliteit van de vloer.

Reiniging en bescherming in één

Na deze intensieve bescherming, heeft je houtwerk hoogstwaarschijnlijk een tijdje geen onderhoud meer nodig. Na een aantal maanden kun je er echter voor kiezen om een duurzame onderhoudsreiniger te gebruiken. De waxlaag zal immers na verloop van tijd minder sterk worden. Maak dus af en toe de vloer schoon met een duurzame onderhoudsreiniger, zodat de vloer schoon wordt én een nieuw waxlaagje krijgt. Zo zorg je ervoor dat je het grote onderhoudswerk nog lang kunt uitstellen, omdat de olie werkzaam blijft in het hout onder de beschermende laag van de reiniger.

Waarom eco-producten voor je hout zo belangrijk zijn

Hout is een natuurlijk product en wordt voor ons mensen verwerkt, zodat wij het kunnen gebruiken. Dit haalt niet weg dat het natuurlijke product extra goed werkt als het behandeld wordt met eco-producten. Agressieve onderhoudsmiddelen zorgen er namelijk juist voor dat de structuur van het hout verslechtert. Dit is waarom je kiest voor eco-producten voor je houtwerk:

  • Beter voor het hout
  • Goed voor het milieu
  • Minder schadelijk voor mens en dier

Door beschermings- en reinigingsproducten te gebruiken die ecologisch verantwoord zijn, draag je bij aan een beter milieu. De grondstoffen zullen minimaal 80% duurzaam en natuurlijk zijn. Daarnaast zijn ze veganistisch, waardoor er geen dieren door hoeven te lijden. Zo ziet jouw hout er niet alleen stralend en sterk uit, je laat de wereld ook een stukje meer stralen!

Reageren is niet mogelijk.