Asbest in het dakbeschot: wat moet ik doen?

Asbest in het dakbeschot: wat moet ik doen?

Asbest was tussen 1945 en 1994 een erg populair materiaal. Het stond bekend om zijn extreem sterke karakter en werd daardoor met liefde gebruikt in woningen. In deze tijd wist men echter nog niet dat dit materiaal erg schadelijk is voor de gezondheid. Tegenwoordig is het daarom niet meer toegestaan om dit materiaal te gebruiken in woningen. Ook is de overheid hard aan het werk om alle woningen in Nederland zo snel mogelijk asbest-vrij te maken. Asbest onder dakpannen verwijderen is belangrijk wanneer het materiaal nog aanwezig is en je van plan bent om te verbouwen.

Asbest in het dakbeschot

Asbest werd op de daken veel gebruikt als isolatiemateriaal. In veel woningen tussen 1945 en 1994 is asbest daarom terug te vinden op het dak. Wanneer jij erachter komt dat er nog asbest op jouw dak zit, dan is er gelukkig geen reden voor paniek. Ondanks dat asbest een schadelijk materiaal is, is het niet gevaarlijk. Dit komt omdat de vezels niet in de buitenlucht zijn. Wanneer het materiaal niet in de buitenlucht ligt, kunnen de schadelijke vezels niet worden ingeademd door de mensen in de omgeving. Ondanks dat het niet direct schadelijk is, is het wel verstandig om op een bepaald moment de asbest te laten verwijderen.

Loop ik gezondheidsrisico’s op?

Er is veel onduidelijkheid rondom het materiaal. Dit komt omdat we allemaal horen hoe schadelijk asbest is, maar hoe gaat het precies in zijn werking? De vezels van asbest zijn alleen schadelijk wanneer deze vrijkomen. Wanneer ze in het dakbeschot gebruikt zijn, dan worden ze niet blootgesteld aan de buitenlucht en zijn ze in principe niet schadelijk. De meeste mensen vinden het echter geen prettig gevoel dat er een potentieel schadelijk materiaal in hun huis zit. Daarom kiezen mensen ervoor om het professioneel te laten verwijderen. Deze experts hebben namelijk alle beschermende kleding en materialen om de klus zo veilig mogelijk uit te voeren.

Het verwijderen van de asbest

Het is belangrijk dat je het verwijderen van de asbest serieus neemt. Wanneer er sprake is van een kleine hoeveelheid asbest, dan kan je een asbestinventarisatie op bij de gemeente en de asbest zelfstandig verwijderen. Kies echter voor de hulp van professionals wanneer je de zekerheid wilt dat jij en niemand in jouw omgeving gezondheidsrisico’s oplopen. Voor deskundige asbestsanering kun je contact opnemen met Gaertner Milieutechniek. Zij hebben jarenlange ervaring met het verwijderen van asbest volgens de strikte regelgeving.

Reageren is niet mogelijk.