Alles over een groendak

Alles over een groendak

Groene daken winnen snel populariteit. Je ziet ze steeds vaker om je heen bij zowel bedrijven als particulieren. En dat is niet voor niks: buiten dat mensen steeds milieubewuster worden, heeft een groendak nog veel meer voordelen. In deze blog lees je wat een groen dak is, welke mogelijkheden je hebt en de voordelen van een groendak.

Wat is een groendak?
Een groendak is een soort dakbedekking welke bestaat uit beplanting.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten groene daken, namelijk:

  • Extensief groendak: bij een extensief groendak wordt je hele dak vol gezet met beplanting zoals grassen, vetplanten, mossen en kruiden. Op dit type groendak kun je niet lopen en dat is ook niet nodig, want een extensief groendak is volledig onderhoudsvrij. Er hoeft geen aanpassing te worden gedaan aan de dakconstructie waardoor dit de goedkoopste optie is.
  • Intensief groendak: bij een intensief groendak wordt er wel een aanpassing gedaan aan de dakconstructie waardoor het dak geschikt is voor zwaardere beplanting zoals bomen en struiken. Op dit type groendak kun je lopen en zelfs een complete daktuin aanleggen! Zoals de naam het al zegt heeft een intensief groendak veel onderhoud nodig.

Wat kost een groendak?

Dat is lastig te zeggen. De prijs is namelijk afhankelijk van diverse factoren zoals het type dak, het soort beplanting, het tarief van de dakdekker en of het dak moet worden aangepast of niet.  Als onderlaag wordt er vaak gekozen voor EPDM, wat ongeveer tussen de €40,- en €50,- per m² kost. Voor een extensief groendak moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €45,- en €100,- per m². Bij een extensief groendak ligt de gemiddelde prijs tussen de €120,- en €200,- per m².

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Een groendak heeft vele voordelen. Het heeft een uitstekende isolatiewaarde waardoor er minder warmte via het dak naar buiten ontsnapt. Hierdoor hoef je ’s winters minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. In de zomer blijft je woning koeler. Hierdoor hoef je de airco ’s zomers minder lang aan te hebben en bespaar je dus op je energierekening. Hierdoor verdient een groendak zich in gemiddeld 8 tot 21 jaar terug. Daarnaast heb je minder last van omgevingsgeluiden, want ook deze worden gedempt.

Een groendak is milieuvriendelijk en duurzaam. Het verhoogt de biodiversiteit doordat de beplanting vogels en insecten aantrekt. Daarnaast filteren platen fijnstof uit de lucht, waardoor de lucht gezuiverd wordt. Ook wordt de druk op het riool verminderd doordat een groendak regenwater absorbeert.

De levensduur van een groendak is erg lang: namelijk wel 60 jaar! Dit komt omdat de beplanting bestand is tegen weersinvloeden, en dat is andere dakbedekking vaak in mindere mate. Tot slot verhoogt een groendak de woningwaarde: je woning is duurzaam, je bent minder geld kwijt aan energie en de levensduur van je dak is erg lang.

Een groendak aanleggen: waarop letten?
Enthousiast?

Wanneer je een groendak laat aanleggen, houdt dan rekening met de volgende punten:

  • Zet je eigen wensen op een rij: kijk hiervoor naar het soort beplanting, de kosten en de hoeveelheid onderhoud.
  • Let op de kwaliteit je dak: een groendak brengt veel gewicht met zich mee. Het is daarom extra belangrijk dat je dak een goede kwaliteit heeft en dat je beschikt over een goede onderlaag.
  • Check of je een vergunning nodig hebt: om je dak te verstevigen, moet er soms een aanpassing worden gedaan aan de dakconstructie. Hiervoor heb je een vergunning nodig: informeer bij je gemeente.
  • Schakel een dakdekker in: het is erg aanbevolen om een dakdekker in te schakelen voor advies en het aanleggen van een groendak. Op zoek naar meer informatie? Lees hier meer over de werkzaamheden van een dakdekker en verschillende soorten dakbedekking.

Reageren is niet mogelijk.