Alles over bitumen daken

Alles over bitumen daken

Altijd al willen weten wat een bitumen dak precies in hield? Hier lees je alles over wat het is en wat de voordelen zijn. 

Wat is een bitumen dak? 

Bitumen. Een woord wat je misschien niet vaak hoort, en toch zijn er ontzettend veel daken gemaakt met dit materiaal. Want dat is wat het is, een materiaal. Het is een roofing of dakleer en wordt eigenlijk altijd gebruikt als dakbedekking op platte daken, maar het zou ook op een hellend dak gelegd kunnen worden. Het is een materiaal gemaakt uit aardolie. 

Vroeger was het materiaal niet van de beste kwaliteit, maar tegenwoordig wordt het gemaakt van gemodificeerde bitumen. Dit zorgt voor betere fysieke eigenschappen waardoor de daken langer mee kunnen en beter bestand zijn tegen de temperatuurschommelingen. De verwachte levensduur is tegenwoordig rond de 20 à 40 jaar. Voor een dakdekker die alles weet over bitumen daken kun je hier terecht. 

Voordelen van bitumen

  • Waterdicht. Een bitumen dak is goed bestendigt tegen regen en ander vocht. Dit is natuurlijk een enorm voordeel op het gebied van daken. 
  • Eenvoudig te repareren. Zit er een scheurtje of blaasje in je dak? Treur niet, want een bitumen dak is gemakkelijk te repareren. 
  • Goedkoop. In vergelijking met andere types dakbedekking is een bitumen dak relatief goedkoop.
  • Isolatie. Isolatie kan vanaf de buitenkant op de roofing geplaatst worden. 
  • Verschillende kleuren: Je kunt kiezen voor een standaard zwart dak, maar je hebt ook de keuze uit rood, wit, bruin of wit. Dat laatste wordt ook steeds populairder, omdat dit het zonlicht beter reflecteert waardoor de roofing koeler blijft op warme dagen. 
  • Levensduur. Zoals als eerder werd genoemd is de levensduur van een bitumen dak 20 tot 40 jaar. 

Soorten bitumen daken

SBS Bitumen APP Bitumen 
Aan deze bitumen is een rubberachtige stof toegevoegd die de elasticiteit versterkt. Dit zorgt er voor dat het dakbedekking het krimpen en uitzetten van onderliggende materialen opvangt.  Ook is het voor elk soort ondergrond geschikt doordat de hechtkracht stijgt. App bitumen is beter bestand tegen Uv-stralen en extreme temperaturen. Het is namelijk een kunststof op basis van elastomeren.
Het is minder elastisch, hierdoor wordt het vooral toegepast op daken die amber kunnen uitzetten of krimpen. 
Reageren is niet mogelijk.