4 Overwegingen voordat je een veranda aan jouw huis toevoegt

4 Overwegingen voordat je een veranda aan jouw huis toevoegt

Veranda’s zijn een gezellige toevoeging aan jouw woning. Ze bieden niet alleen een prachtig en functioneel doel, maar ze vergroten ook de aantrekkingskracht van je huis. Veranda’s kunnen zowel aan elke voor- of achtertuin een vleugje persoonlijkheid toevoegen. Houd echter rekening met de volgende overwegingen als jij van plan bent een veranda aan jouw woning toe te voegen.

De te gebruiken materialen

Er zijn verschillende voordelen voor de diverse soorten materialen waarvan jij jouw veranda en haar vloerdelen kunt maken. Vooral de composiet terrasplanken worden steeds populairder. Enkele voordelen van composiet producten zijn dat ze onderhoudsarm zijn. Ze zullen geen splinters of vlekken veroorzaken en hebben ook weinig last van kleurvervagingen.

Maar soms kan een klassiek houten veranda met een duurzame Europese houten vloer de betere keuze zijn. Douglas hout bijvoorbeeld wordt niet zo heet als de composiet producten. Plus echt hout kan een uniek element toevoegen dat niet nagebootst kan worden. Het klassieke gevoel en de geur van hout kunnen bovendien een ontspannen sfeer creëren.

De grootte van de veranda

Het is bijzonder belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte jouw veranda of andere overkapping precies in beslag zal of mag nemen. Dit lijkt misschien voor de hand liggend. Maar zorg er in ieder geval voor dat er geen bomen of grote struiken zijn die het potentieel van jouw veranda (met terras) beperken. Als je jouw veranda vanwege een omgevingsfactor toch kleiner moet maken dan beperkt dit immers de ruimte voor de meubels en/of apparaten. Waardoor ook de manier waarop jij deze ruimte kunt toepassen aanzienlijk verandert. Zorg er dus voor dat je eerst een goed plan opstelt voordat jij in je bouwproject duikt.

Het aanwezige zonlicht

Afhankelijk van wat voor soort persoon je bent, wil je wellicht de mogelijkheid hebben om optimaal van de zon te genieten. Houd in dit geval rekening met de richting waarin jouw achtertuin zich bevindt voordat je een veranda met een terras aanlegt. Hoe jij precies woont, kan in dit geval drastisch van invloed zijn op hoe jij van je terras en/of veranda kunt genieten.

Denk hierbij aan de volgende extra informatie over de ligging van een te plaatsen veranda:

  • Op het noorden – Ontvangt weinig tot geen zon en is ideaal voor de warme klimaten.
  • Op het zuiden – Krijgt de meeste zon en is daardoor ideaal voor de koele klimaten.
  • Op het oosten – Ontvangt met name de ochtendzon.
  • Op het westen – Krijgt veel middagzon.

De extra designkenmerken voor een veranda

Voor sommigen eigenaars kunnen de extra designkenmerken van hun veranda de functie ervan maken of breken. Er zijn bijvoorbeeld zeer veel opties als het om buitenverlichting gaat. Een mooie afwerking, functionele plafondventilatoren en insectenhorren zijn allemaal geweldige kenmerken van een mooi uitgevoerde veranda.

Overweeg daarnaast om het terras van je veranda met hanging baskets of een pergola met klimplanten te verfraaien. Maar omdat al deze extra functies meer geld kunnen kosten moet je dit natuurlijk wel dienovereenkomstig bij het budgetteren plannen.

Bij mooi weer kan het bijzonder fijn zijn om naar buiten te gaan. Het maakt niet uit of je daarbij nu buiten aan een tafel dineert of een drankje op een comfortabele tuinstoel nipt terwijl je de zon ziet ondergaan. En wat is een nou een betere plek om van dit soort activiteiten te genieten dan vanuit het comfort van jouw eigen veranda?

Reageren is niet mogelijk.